Kennel Firmanz

Om matte

Jag heter Frida Wigren, är 23 år och studerar till lärare. Lämpligt nog läser jag på distans, vilket innebär att ett aktivt hundliv är möjligt vid sidan av mina studier! Mellan juni 2013 och september 2014 är jag dock hemma och är föräldraledig (och hundledig!!) med vår lilla Clara född 121220. Jag bor med min man Gustav i Askesta, Söderhamn, bredvid skogen och sjön Marmen.

 Jag är uppväxt med jakt i familjen, och vi har genom åren haft diverse jakthundar i familjen såsom strävhårig tax, släthårig tax, tysk jaktterrier och borderterrier. Efter min mamma köpt en borderterrier var mitt val på min egna första hund inte särskilt svårt, en sån terrier skulle jag bara ha! Efter kontakt med Monica Vikner Stafberg, kennel Bombax, blev det bestämt att jag skulle få ta en därifrån... och vilken lycka! Den valpen var så efterlängtad!

När hon väl kom hem var hon ett monster! Hård och tuff som satan och backade inte för någonting... en typisk terrier alltså! Jag hade blivit förvarnad redan innan och förstod på grund av vår tyska jaktterrier att en terrier behöver ganska strikta regler, redan från början. Jag gjorde mitt bästa och ingen som idag träffar Irma kan någonsin tro att hon var ett litet monster som liten. Idag är hon den bästa hund som finns. Trevlig och alert ute, lugn och sansad inne. Tuff och hård i jakten, men inte så dum att hon tar en strid i onödan. Hon kommer ut hel och fin ur gryten, men rävarna spränger hon! Hennes mentalitet är något utöver det vanliga och det är också därför jag valt att bygga upp en kennel på hennes linjer. Hon funkar lika bra på lydnadsplan, agilitybanan som i skogen. Vad man än bestämmer sig för att ha henne till funkar hon! Tack vare Irmas underbara temperament tillsammans med hennes fina meriter bestämde jag mig för att starta min egna kennel. Min förhoppning är att hennes underbara attityd och utseende ska gå vidare till hennes valpar.

Kennelnamnet kommer ifrån F - som i Frida och sedan kennelns stolthet och stamtik - Irma. Jag jobbar mycket med positiv förstärkning med rösten och då har Irma ofta blivit IrmaFirma... och kennel Firmanz var ett faktum.

Annars är jag utbildad A1 instruktör inom Svenska Brukshundklubben, auktoroserad tävlingsledare i lydnad för SBK, sitter som gryttränare på Gävleborgs grythundklubb och tävlingsmänniska in i ryggmärgen. Tävlar gör jag och hundarna i de flesta grenar, men de jag framförallt är "känd" för är att folk brukar anse mig ha väldigt trevliga och framförallt väldigt lydiga hundar - något jag inte är sen att säga emot :) I alla situationer anser jag en god allmänlydnad viktig, inte minst i jakten och de tävlingar jag och hundarna ställer upp i, och därför är lydnaden ett viktigt inslag i träningen hos mina hundar.

Är du intresserad av en valp, att träffa någon av mina tikar eller helt enkelt bara prata och diskutera hund och hundhållning? Tveka inte att höra av Dig! Mig når ni enklast på mobil 073-8117539 eller mail: wigren.frida@hotmail.com